VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Onrust opkomende markten leidt tot tegenvallers Nederlandse bedrijven

Dalende wisselkoersen in opkomende markten zorgden het afgelopen halfjaar al voor druk op de resultaten van Nederlandse bedrijven. Nu de onrust toeneemt en economische stagnatie dreigt, zal het aantal tegenvallers alleen maar toenemen.

Het snelle en onverwachte ingrijpen van verschillende centrale banken laat zien dat er sprake is van een escalatie van de crisis.

De financiële website Zero Hedge . Naast Turkije en Zuid-Afrika zijn dat allereerst India en Indonesië.

Rusland en China hebben overschotten op de betalingsbalans waardoor ze er op papier iets beter voor staan. Voor Brazilië geldt dat het relatief grote valutareserves heeft.

Dit laat even goed onverlet dat ook de munten van deze landen, China uitgezonderd, de afgelopen weken onder druk stonden.

Als de crisis een groeivertraging in genoemde landen tot gevolg heeft zal dat snel te zien zijn in de resultaten van Nederlandse bedrijven .

DSM
DSM wijst bijvoorbeeld al ruim een half jaar op de problemen in opkomende landen. Het was begin dit jaar zelfs reden om een zwakke verwachting voor 2014 af te geven die leidde tot een fikse koersdaling.

Unilever en Heineken
Bij Unilever gaat het ook al een aantal maanden over de zwakte in opkomende markten. Idem bij Heineken, dat overigens geen last zou moeten hebben van valutadalingen omdat het zijn wisselkoersrisico's afdekt. Uiteraard is er wel altijd een risico op inzakkende verkopen.

Opvallend is in dit perspectief dat TNT Express donderdag besloot om zijn Braziliaanse activiteiten niet te verkopen maar te houden.

De achtergrond van het besluit is niet bekend maar het ligt voor de hand dat het in de huidige omstandigheden niet mogelijk was een koper te vinden die een goede prijs wilde geven, tenminste niet in euro's.

Grote vraag is natuurlijk welke bedrijven de komende tijd ook zullen moeten bekennen dat de markten die kortgeleden nog hard groeiden, nu voor tegenvallers zorgen. Enkele voorbeelden voor Turkije, op dit moment het epicentrum van de crisis.

ING
ING Bank heeft een periode van explosieve groei achter de rug in Turkije. In 2012 was er zelfs sprake van dat Turkije na Nederland dit jaar de tweede thuismarkt zou worden voor de bank. Het ligt niet voor de hand dat dit nog gaat gebeuren.

Hoe groot de blootstelling van ING aan de Turkse economie precies is, maakt de bank niet bekend. Turkije valt onder de regio ‘rest of Europe' met onder meer Polen. Deze regio was in 2012 voor ruim een kwart van de leningenportefeuille.

Vastgoedbedrijven
De snel groeiende en spenderende middenklasse maakte Turkije voor vastgoedbedrijven een aantrekkelijke markt. Van de Amsterdamse beursgenoteerde vastgoedfondsen hebben Corio en VastNed posities in het land.

Ongeveer 7 procent van de vastgoedportefeuille van Corio staat in Turkije. Ook bij VastNed was dit ongeveer 7 procent. Corio zag de huurinkomsten afgelopen jaar al teruglopen. Het ligt voor de hand dat de problemen in Turkije gaan leiden tot herwaarderingen van het vastgoed.
LEES MEER:

29 januari 2014

24 januari 2014